NoutățiPATRIARHUL

Patriarhul României: Prin Duminica Tuturor Sfinţilor înţelegem mai bine că vocaţia cea mai mare a omului este dobândirea sfinţeniei

152views

„Prin Duminica Tuturor Sfinţilor înţelegem mai bine rostul vieţii creştine pe pământ şi înţelegem mai bine că vocaţia cea mai mare a omului este dobândirea sfinţeniei, dobândirea Sfântului Duh, pentru a trăi viaţa în Hristos”, a afirmat duminică Patriarhul Daniel.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a explicat că duminica aceasta este una „prin excelenţă a tuturor sfinţilor Bisericii lui Hristos, Trup tainic al lui Hristos, templu al Duhului Sfânt, popor ales şi binecuvântat al lui Dumnezeu, pentru că Biserica înseamnă în primul rând comuniunea sfinţilor, apoi a tuturor celor care păstrează dreapta credinţă şi trăiesc potrivit Evangheliei lui Hristos, dar în primul rând Biserica este comuniunea tuturor sfinţilor”.

„Această chemare a fost ascultată de oameni de vârste şi categorii diferite, profesii diferite. De aceea, avem sfinţi oameni simpli, oameni săraci, marginalizaţi, dar şi înalţi demnitari, precum împăraţi şi domnitori”, a mai spus Patriarhul României în cuvântul rostit la Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reședința Patriarhală.

Părintele Patriarh Daniel i-a numit pe sfinţi „rodiri ale lucrării Duhului Sfânt în lume” şi a amintit că textul biblic citit duminică arată ce vor primi cei care au lăsat bunuri materiale, familii și rude și I-au urmat lui Hristos.

„Această evanghelie se potrivește pentru toți sfinții, pentru că sfinții L-au iubit pe Hristos mai mult decât pe nimeni altul în lumea aceasta. De aceea, Hristos Domnul Se dăruiește lor. Acest înmulțit (Matei19:29) înseamnă prezența harului, a iubirii nesfârșite, smerite și milostive a lui Hristos în sufletul celor care au răspuns chemării Sale. Acest înmulțit înseamnă bucuria crescândă și nelimitată a sufletului omului care se află în comuniune cu Hristos”.

Patriarhul Daniel și slujitori de la Paraclisul Sf. Gheorghe din Reședința Patriarhală (11 .06.2023). Foto credit: Ziarul Lumina

Patriarhul Daniel a enumerat cele patru motive pentru care duminica aceasta a fost rânduită de Biserică.

  • „În primul rând, pentru a înțelege că rostul Pogorârii Duhului Sfânt în lume a fost întemeierea Bisericii și sfințirea oamenilor”;
  • „În al doilea rând, această duminică a fost rânduită de Biserică pentru a ne arăta că prin expresia toții sfințiitrebuie să înțelegem sfinții cunoscuți și necunoscuți de oameni, cei care au fost declarați sfinți de Biserică și cei care încă nu au fost trecuți în calendar”;
  • „În al treilea rând, Duminica aceasta sunt pomeniţi toţi sfinţii în comun, laolaltă, pentru că toţi au crezut într-un singur Dumnezeu şi au slujit Aceluiaşi Iisus Hristos”;
  • „În al patrulea rând, Duminica aceasta ne arată că sfinţii toţi se află în Ceruri uniţi între ei. Ei nu trăiesc în izolare, ci în comuniune. Deşi în fiecare zi sunt pomeniţi unul sau mai mulţi sfinţi, toţi sfinţii trăiesc în comuniune în Ceruri, uniţi prin harul Preasfintei Treimi şi împreună formează Biserica cerească a lui Hristos care are în primul rând această legătură între unitate şi sfinţenie”.

Această pomenire a tuturor sfinţilor arată frumuseţea Bisericii în cer şi pe pământ, a menţionat Patriarhul României.

„În cer aceşti sfinţi se bucură de slava Preasfintei Treimi, de bucuria îngerilor şi a tuturor celor care L-au aşteptat pe Hristos şi au crezut, s-au jertfit şi au vieţuit în Hristos, capul Bisericii, dar şi pe pământ, pentru că aceşti sfinţi din toate veacurile şi din toate locurile au fost răspândiţi şi au sfinţit prin sfinţenia vieţii lor locurile în care au vieţuit, s-au rugat şi au chemat harul Preasfântului Duh”.

„Această duminică are şi un înţeles profetic. Ea cuprinde şi sfinţii care vor veni în veacurile viitoare, care au răspuns la chemarea lui Hristos. Duminica Tututor Sfinţilor este prin excelenţă duminica frumuseţii Bisericii, pentru că aceştia toţi au fost vase ale Duhului Sfânt”.

„Ne rugăm tuturor sfinţilor să ne păzească, să ne dăruiască puterea de a înţelege taina credinţei şi de a o păstra în cuget curat şi de a căuta să ne îmbogăţim nu cu lucruri materiale, ci cu darurile Duhului Sfânt, spre a noastră mântuire”, a afirmat, în încheiere, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Foto credit: Basilica.ro