Noutăți

Mai fericit este a da decât a lua: Ziua dăruirii

366views

Ziua dăruirii este serbată anual pe 25 septembrie. Parlamentul României a aprobat în anul 2018 Legea nr 355 din 27 decembrie prin care este instituită această zi.

Ziua dăruirii poate fi marcată de către autoritățile administrației publice centrale și locale, instituțiile aflate în subordinea sau coordonarea acestora, precum și de către societatea civilă, persoane fizice și persoane juridice, prin organizarea și/sau participarea la programe și manifestări având caracter cultural, educativ, artistic, social sau de voluntariat, dedicate sărbătoririi acestei zile, se arată în textul legii adoptate.

Una dintre cele mai importante caracteristici ale unui creștin este iubirea de aproapele și jertfa sa pentru cel care este în suferință.

Încă din primele veacuri creștine, oamenii care au ales să îi urmeze Mântuitorului Hristos se adunau periodic pentru frângerea pâinii (Sfânta Liturghie) și pentru a împărți mâncarea lor cu cei care avea mai puțin sau deloc.

Sfinții Apostoli, fiind copleșiți de numărul oamenilor care veneau să își dăruiască toate averile lor pentru a fi date săracilor, au ales persoane speciale numite diaconi pentru a împărți darurile celor mai neputincioși din comunitate.

„Toate vi le-am arătat, căci ostenindu-vă astfel, trebuie să ajutaţi pe cei slabi şi să vă aduceţi aminte de cuvintele Domnului Iisus, căci El a zis: Mai fericit este a da decât a lua”, scrie Sfântul Apostol Luca în Faptele Apostolilor, capitolul 20, versetul 35.

Biserica se ocupă în permanență de persoanele care au nevoie de ajutor, atât spiritual cât și material. Primele modele de filantropie din societate sunt sfinții: Sfântul Vasile cel Mare a organizat o întreagă rețea de azile și orfelinate denumită „Vasiliada”, Sfinții Doctori fără de arginți dăruiau cunoștințele lor medicale fără a pretinde plata și exemplele pot continua.

În zilele noastre, Biserica a dezvoltat un sistem bine pus la punct de azile, case pentru copii orfani, așezăminte filantropice, spitale, cantine sociale și alte servicii sociale prin care vine în ajutorul celor mai puțin fericiți.

Citește și: Patriarhul Daniel: Biserica Ortodoxă Română rămâne în continuare cel mai mare filantrop

Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene