Ziua Culturii Naționale – 15 Ianuarie și 175 de la nașterea lui Mihail Eminescu sărbătorita la Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”
Astăzi, 15 Ianuarie 2025, la Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu” din București, cu care parohia noastră are încheiat un parteneriat de colaborare, a avut loc un eveniment cultural, intitulat “Cult și Cultură. Întoarcerea la Tradiția Primordială”, organizat cu ocazia Zilei Culturii Naționale – 15 Ianuarie și a împlinirii a 175 de la nașterea lui Mihail Eminescu, la care au luat parte cadre didactice și mai mulți tineri.
La acest eveniment a fost invitat și părintele Alexandru Mirel Lăudat, parohul bisericii noastre, care a vorbit despre importanța păstrării tradițiilor și valorilor spirituale în viața cotidiană, subliniind legătura profundă dintre cult și cultură.
Parintele paroh a evidențiat faptul că Mihail Eminescu, poetul național, nu doar că a celebrat frumusețea limbii și a culturii române, dar a avut și o profundă ancorare în spiritualitatea creștin-ortodoxă, ceea ce i-a conferit o perspectivă universală și totodată autentic românească.
De asemenea, în cadrul evenimentului, tinerii au fost implicați într-un moment special de caligrafie, în care au transcris cu migală și respect versete alese din Psaltirea lui David. Acest exercițiu a avut ca scop nu doar dezvoltarea abilităților artistice și concentrarea asupra detaliilor, ci și aprofundarea legăturii spirituale cu textul sacru.
Părintele Alexandru Mirel Lăudat a subliniat că această activitate este o formă de rugăciune și meditație, o punte între frumosul artistic și sacralitatea cuvântului divin. Prin acest gest simbolic, elevii au avut ocazia să reflecteze asupra înțelepciunii și valorii perene a textelor biblice, regăsind în acestea rădăcinile identității noastre spirituale.
“Cult și Cultură, Biserică și Școală. Într-un firesc al lucrurilor pe care ni-l dorim Și să ni-l dorim, Pentru sănătatea noastră, a tuturor, pe toate planurile! Am intrat greu în acest firesc, ne-a trebuit timp, dar tot efortul susținut a meritat căci acesta este doar un început ce nu are decât o traiectorie cu sens unic. Ne-am întors în timp ca să redescoperim Frumosul și frumusețile dintâi, dăruite nouă cu generozitate de către Cel Prea Înalt, Bun și Iubitor prin ochii Împăratului și Psalmistului David! Am pus un bun început! Prin Caligrafie – Scriere frumoasă! De ziua Culturii Naționale, 15 Ianuarie 2025, la 175 de la nașterea lui Mihail Eminescu. Am caligrafiat cuvântul Cultură și i-am descoperit rădăcina: Cult! Ne luăm timp să-i descoperim sensurile și să ne reîntregim Cultura ca popor, de dragul nostru și al copiilor noștri”, a evidențiat doamna Fănuța Lisman, profesor la disciplina religie ortodoxă, cea care a inițiat și coordonat această activitate.
De asemenea, doamna profesor Fănuța Lisman a subliniat faptul că “libertatea de conștiință într-un sistem al corectitudinii politice nu poate da decât haos … și deja culegem roadele pe care nu ni le mai dorim! Lacrimile, ascunse cu greu, ale unor colegi ai mei, cadre didactice cu vechime în liceu, mi-au răsplătit efortul susținut din ultimii ani, intensificat în ultima perioadă, de când m-am simțit tot mai puternic susținută prin rugăciune, prin exemplul de perseverență și încredere în pronia Divină și prin sprijinul direct, pe care nu am știut întotdeauna să îl valorific, al părintelui paroh Alexandru Mirel Laudat căruia nu știu cum să-i mulțumesc mai ales pentru răbdare, căci cuvintele sunt prea sărace!
Astfel, evenimentul a fost o invitație la introspecție și redescoperire a tradițiilor și valorilor naționale, un prilej de a celebra moștenirea culturală în spiritul autentic al Zilei Culturii Naționale, iar atmosfera creată a fost una profundă și inspiratoare, subliniind mesajul principal al evenimentului: întoarcerea la tradițiile primordiale ca sursă de împlinire spirituală și culturală.
La final toți cei prezenți au primit diplome, cărți de rugăciuni și iconițe cu Maica Domnului și Sf. Împărați Constantin și Elena, ocrotitorii bisericii noastre.