Ședința sinodală solemnă dedicată Centenarului Patriarhiei: O prezentare concretă a istoriei și un moment de recunoștință
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a prezidat marți seară ședința solemnă a Sfântului Sinod, dedicată Centenarului Patriarhiei Române.
„Această ședință solemnă este o prezentare concentrată a istoriei de 100 de ani și, în același timp, un moment de recunoștință și de reflecție asupra slujirii pe care Biserica o desfășoară pentru credința și viața duhovnicească a poporului român”, a subliniat în deschiderea evenimentului Patriarhul României.
Preafericirea Sa a amintit de contextul istoric al dobândirii autocefaliei și al ridicării la rang de Patriarhie a Bisericii Ortodoxe Române, precum și de conlucrarea foarte strânsă dintre stat și Biserică în îndeplinirea acestor idealuri.
„Ridicarea la rang de Patriarhie s-a făcut și printr-o cooperare cu autoritățile de stat, iar când s-a obținut autocefalia, în 1885, inițiativa nu a venit din partea Bisericii, ci din partea statului modern nou, condus de Alexandru Ioan Cuza”.
Recunoașterea autocefaliei
În continuare, Patriarhul României a explicat contextul istoric și refuzurile primite din partea Patriarhiei Ecumenice pentru dobândirea autocefaliei, subliniind faptul că, deși greu de acceptat, deciziile negative ale Patriarhiei Ecumenice erau fondate pe faptul că Principatele Române nu aveau un statut bine definit.
„Ultima încercare de obținere a autocefaliei a fost o încercare legitimă (1864), dar nu s-a dat un răspuns din mai multe motive, mai ales pentru faptul că nu eram Regat, că statul era un Principat, nu era condus de un rege sau împărat, și, ca atare, a trebuit să așteptăm din 1864 până în 1885”.
„În Tomosul de Autocefalie tocmai aceasta se spune: că este Biserică Ortodoxă din Regatul României, foarte clar precizat. Această gândire a Patriarhiei Ecumenice pare justificată, fiindcă, dacă nu este consolidat suficient statul, nu există o posibilitate certă ca Biserica să funcționeze într-un mod adecvat”, a mai explicat Preafericirea Sa.
Ridicarea la rang de Patriarhie
Despre ridicarea la rang de Patriarhie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a menționat faptul că „în ceea ce privește proclamarea ridicării la rang de Patriarhie a Bisericii Ortodoxe Române, inițiativa nu a aparținut statului. A fost o bunăvoință a statului, dar inițiativa a avut-o Biserica”.
Conlucrarea dintre stat și Biserică
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mărturisit faptul că a făcut aceste precizări, „pentru că, în general, este necesară reamintirea faptului că Biserica Ortodoxă Română a fost considerată, pe drept cuvânt, mama spirituală a poporului român”.
„Ea are o legătură profundă cu poporul român de la începuturi până în prezent, deoarece creștinarea poporului român s-a făcut în timp ce acesta se forma ca popor nou în istorie”, a adăugat Patriarhul Daniel.
După discursul de deschidere al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a dat citire unui raport sintetic privind principalele momente și realizări din viața Bisericii Ortodoxe Române în ultimii 100 de ani.
„Este foarte important să apreciem trecutul luminos, dar și să fim mai exigenți, să nu fim mulțumiți imediat cu tot ce avem, doar așa, pentru încurajare”, a adăugat, la final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Ședința s-a încheiat cu proiecția unui documentar marca Trinitas TV, dedicat Centenarului.
Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu