EvenimentNoutățiPATRIARHUL

Filantropia creștină a îmbrățișat nevoile bătrânilor nu doar din perspectivă socială, ci și spirituală: Patriarhul Daniel

128views

„Filantropia creștină a îmbrățișat nevoile bătrânilor nu doar ca pe o chestiune de asistență socială, ci a întărit întotdeauna importanța spirituală a prețuirii vârstnicilor ca fiind tezaure vii de experiență, răbdare, perseverență, dreaptă măsură și înțelepciune acumulate de-a lungul întregii vieți și primite, la rândul lor, de la generațiile anterioare”, a spus Patriarhul Daniel la Conferința de primăvară a clericilor din Arhiepiscopia Bucureștilor.

„Dacă avem datoria de a răspunde oricărui om fiind aproape de toți semenii noștri, cu atât mai mult avem obligația morală de a ne preocupa de cei aflați în nevoi sau de cei ce nu se pot descurca fără ajutor – copiii și bătrânii”, a subliniat Preafericirea Sa.

„Gradul de civilizație al unui popor se vede în grija pe care acesta o manifestă pentru bătrâni, pentru copii și pentru cei aflați în nevoi, care nu se pot ajuta singuri.”

„Liturghia și filantropia sunt indiciul unei adevărate vitalități duhovnicești a unei comunități creștine. În acest sens, nu putem sta impasibili la starea de abandon social și la dezinteresul față de bătrâni pe care le constatăm de prea multe ori, din păcate, în societatea de astăzi”, a continuat Patriarhul Daniel.

Conferința de primăvară a clericilor din Arhiepiscopia Bucureștilor a început la București luni, 29 mai 2023. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

În continuare, Preafericirea Sa a vorbit și despre aspectul spiritual al prezenței vârstnicilor în orice comunitate și mai ales în Biserică.

„Generațiile tinere nu trebuie să treacă cu vederea adevărata comuniune din Biserică între diferite generații: copii, tineri, adulți, vârstnici. Întreaga comunitate creștină este una în drum spre unica Împărăție a lui Dumnezeu. Ruperea comuniunii între generații este străină spiritualității ortodoxe”, a spus Patriarhul României.

Aceasta se explică prin faptul că generația anterioară tezaurizează valorile și experiența primită de la înaintași, inclusiv credința și relația cu Dumnezeu.

„Ceea ce învățăm noi este ceea ce am primit de la „Domnul Dumnezeul părinţilor noştri, Dumnezeul lui Avraam, Dumnezeul lui Isaac şi Dumnezeul lui Iacov” (Ieșirea 3, 15). Binecuvântarea lui Dumnezeu prin cei vârstnici față de generația tânără este concretizată, la modul cel mai autentic, prin participarea lor la buna creștere a tinerilor”, a amintit Patriarhul Daniel.

Evenimentul se desfășoară luni și marți la Palatul Patriarhiei din Capitală și reunește, în prima zi, clericii din București și județul Ilfov, preoții de caritate, pe cei misionari din unitățile de învățământ, preoții militari și pe cei din cimitirele de stat.

Manifestarea se încadrează în tematica Anului omagial 2023, dedicată pastorației vârstnicilor în Biserica Ortodoxă Română, „având în vedere faptul că, în nicio perioadă a istoriei, în Europa nu a existat o populație mai îmbătrânită – nu doar în comunitățile rurale, ci și în cele urbane”, a spus Patriarhul României în deschidere.

„Această nouă realitate socială presupune și adaptarea noilor forme de pastorație, care să răspundă și să împlinească nevoile credincioșilor de astăzi.”

Programul Conferinței de primăvară a clericilor din Arhiepiscopia Bucureștilor a început la București luni, 29 mai 2023, cu liturghie și Te Deum la Catedrala Mitropolitană „Sf. Spiridon – Nou”. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

Programul primei zile a inclus Sfânta Liturghie și Te Deum la Catedrala Mitropolitană „Sf. Spiridon – Nou”, Paraclis patriarhal, oficiate de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, urmate de lucrări în plen, cu prezentarea a trei referate.

Părintele Lector llarion Mâță, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași, a prezentat referatul „Asistența socială și religioasă a persoanelor vârstnice”, Părintele Alexandru Gherasim, parohul comunității „Sf. Silvestru” din Capitală, care administrează un cămin pentru vârstnici, a susținut prelegerea „Îngrijirea bătrânilor, datorie creștină”, iar Părintele Alin Nica, coordonatorul preoților de caritate din Arhiepiscopia Bucureștilor, a susținut lucrarea „Bătrânețea, timp binecuvântat și prilej de pregustare a Împărăției lui Dumnezeu”.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu