EvenimentNoutățiPATRIARHUL

Preafericitul Părinte Daniel, de 17 ani Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

74views

Preafericitul Părinte Daniel împlinește luni 17 ani de la întronizarea ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

30 septembrie, data întronizării, este sărbătoarea oficială a Patriarhului Daniel. Vezi detalii despre evenimentele aniversare din acest an.

Patriarhul României este originar din satul Dobrești, județul Timiș. A fost al treilea copil în familia învățătorului Alexie și Stela Ciobotea, născut în data de 22 iulie 1951.

Copilul Dan-Ilie a urmat școala primară în satul natal, apoi gimnaziul în localitatea Lăpuşnic. A început apoi cursuri liceale în oraşul Buziaş, pe care le-a continuat în municipiul Lugoj, la Liceul Coriolan Brediceanu. Ulterior, a absolvit la Institutul Teologic Universitar Ortodox din Sibiu.

A absolvit studii doctorale de teologie la București, sub coordonarea Sfântului Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae, dar și la Strasbourg, sub îndrumarea a doi reputați profesori francezi.

În 1987, tânărul Dan-Ilie Ciobotea intra în monahism cu numele Daniel, avându-l ca naș de călugărie pe Sfântul Cuvios Cleopa de la Sihăstria.

După trei ani a fost hirotonit arhiereu și a slujit timp de câteva luni ca Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, devenind apoi, din 7 iunie 1990, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

La Iași, a avut numeroase inițiative de succes atât pe plan pastoral și administrativ, cât și academic. Printre acestea se numără demersurile pentru consolidarea şi restaurarea Catedralei mitropolitane din Iaşi, fondarea Centrului de Diagnostic şi Tratament Providenţa care a devenit primul spital al Bisericii cu o structură avizată de Ministerul Sănătății de 102 paturi.

De 17 ani patriarh

Preafericirea Sa venise la București cu perspective pastorale clare conturate mai ales din experiența de 17 ani ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, la care se adaugă anii de călugărie, calitățile administrative, dar și studiile importante în țară și peste hotare.

Contextul istoric a permis o dezvoltare nemaiîntâlnită pentru țara noastră începând cu anul 2007, dar și noi amenințări la nivel social, moral, ideologic ș.a.m.d. Toate acestea au fost luate în calcul la nivel de Patriarhie pentru a contura activitatea Bisericii atât pe plan pastoral-liturgic și administrativ, cultural, misionar, cât și social-filantropic.

Din 30 septembrie 2007 este Patriarhul României.

Cei aproape 17 ani de patriarhat au fost ani de bunăstare pentru țara noastră, dar cu numeroase provocări pentru Biserică: de la vindecarea multor răni suferite în regimul comunist, la schimbări tehnologice, confruntarea cu noile ideologii apărute, dar și cu pandemia de coronavirus, conflicte militare ș.a.

Cea mai cunoscută dintre realizările actualului conducător al Bisericii noastre este împlinirea unui vechi vis al românilor: Catedrala Națională, care a fost sfințită la o sută de ani de la Marea Unire.

Părintele Patriarh Daniel a acordat o atenție deosebită predecesorilor, martirilor și sfinților români. În timpul patriarhatului său au fost canonizaţi peste 40 de sfinţi români. Catedrala Mântuirii Neamului este închinată tuturor eroilor neamului, avându-l ca ocrotitor pe Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României.

Printre primele inițiative de la București se numără înființarea Centrului de Presă Basilica. De asemenea, Patriarhul Daniel manifestă o grijă deosebită pentru românii din Diaspora, fapt pentru care, la propunerea Preafericirii Sale, Sfântul Sinod a hotărât în anul 2009 adoptarea unei zile dedicate migranţilor români.

Părintele Patriarh a încurajat în mod deosebit activitatea socială în acești ani, Biserica Ortodoxă Română devenind cel mai mare filantrop și având în subordine peste 800 de instituţii cu profil filantropic.

Vezi mai multe detalii în Biografia Patriarhului României.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu