NoutățiPATRIARHUL

Patriarhul Daniel: Mântuitorul Iisus Hristos îi vindecă pe oameni de îndoială, boală și nepricepere duhovnicească

152views

Evanghelia ne arată că Mântuitorul Iisus Hristos a întărit credința slabă a tatălui copilului bolnav, L-a vindecat pe acesta și I-a învățat pe ucenici că rugăciunea și postul sunt necesare pentru a-i alunga pe demonii muți și surzi”, a spus Patriarhul Daniel în predica rostită duminică în Paraclisul istoric „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Reședința Patriarhală.

„Vindecarea de nepricepere duhovnicească este tot o lucrare a iubirii milostive a lui Iisus pentru că ucenicii au primit la începutul activității lor darul de a alunga duhurile necurate, însă de data aceasta au avut de învățat că nu toate duhurile ies atunci când ei poruncesc.

„Există un anumit neam de diavoli sau de duhuri rele care ascultă doar de cei care se află în stare de rugăciune fierbinte și de postire”, a explicat Preafericitul Părinte Patriarh.

„La finalul Evangheliei se spune că Mântuitorul Iisus Hristos îi învață, îi ajută pe ucenici să priceapă duhovnicește felurimea demonilor sau a duhurilor necurate”.

„În momentul când slăbește credința, duhurile rele intensifică sau sporesc activitatea lor asupra oamenilor”.

Vindecarea de îndoială

„Iisus L-a întrebat pe tatăl copilului de câtă vreme este acesta bolnav, iar tatăl a răspuns că din pruncie. Tată-l a îndrăznit mai mult și a spus „Dar de poţi ceva, ajută-ne, fiindu-Ţi milă de noi”.

„Hristos a răspuns cu promptitudine «De poţi crede, toate sunt cu putinţă celui ce crede», iar tatăl copilului care, înțelegând vina credinței slabe pe care o avea, s-a rugat Mântuitorului cu lacrimi, spunând «cred, Doamne! Ajută necredinţei mele»”, a spus Patriarhul României.

„Mântuitorul Iisus Hristos întărește credința tatălui acestui copil suferind, îl determină să creadă mai puternic, iar apoi îl vindecă pe copil”.

Duhurile necurate se tem doar de Duhul Sfânt

Lucrarea minunată realizată de Mântuitorul Hristos cu fiul demonizat i-a determinat pe ucenici să întrebe de ce nu au putut scoate pe demon din copil.

„Demonii surzi și muți nu pleacă din oamenii posedați decât dacă cei care îi izgonesc sunt în stare de post și rugăciune”.

„Acești demoni nu se tem de ceea ce li se spune prin cuvinte chiar dacă ele sunt cuvinte mustrătoare pentru că sunt surzi, muți și sunt insensibili la comunicare doar prin cuvânt. Ei se tem doar de Duhul Sfânt care poate alunga duhurile necurate și rele”, a subliniat Preafericirea Sa.

„Rugăciunea și postul sunt izvoare ale prezenței harului Duhului Sfânt pentru om. Prin rugăciune omul intră în comuniune cu Dumnezeu”.

„Duhul Sfânt care lucrează legătura dintre omul rugător și Dumnezeul cel ascultător al rugăciunii, aduce în sufletul omului iubirea milostivă și smerită a lui Iisus Hristos”.

„Postul aduce o stare de smerenie, de jertfă și dăruire de sine, iar rugăciunea unită cu postul este mai tare decât cea fără post. Prezența Duhului Sfânt ca urmare a smeritei rugăciuni este singura de care se tem duhurile rele. Nu cuvintele îi alungă pe demonii muți și surzi ci starea prezenței Duhului Sfânt în cei care se roagă și postesc în același timp”.

Patriarhul Daniel în Paraclisul istoric al Reședinței Patriarhale, Duminica Sfântului Ioan Scărarul, 26.03.2023. Foto credit: Ziarul Lumina

Sfântul Ioan Scărarul

„Această Evanghelie a fost citită în duminica în care este pomenit Sfântul Ioan Scărarul pentru a sublinia că el este un mare dascăl al rugăciunii, postului și pocăinței”.

„Sfântul Ioan Scărarul  se mai numește și «scolasticul» deoarece era un om învățat. El era un mare duhovnic deși nu era înaintat în vârstă, dar avea darul acesta al gândirii duhovnicești clare și cu aplicare practică”.

Patriarhul Daniel a amintit că „Sfântul Ioan Scărarul a scris cartea «Scara virtuților» în care a arătat cum se pot elibera creștinii de patimi și dobândi virtuți. Această scară înseamnă daruri ale virtuților puse în practică, făcute roditoare prin rugăciune, înfrânare, post și fapte bune”.

Preafericirea Sa a încheiat predica, spunând că „ne rugăm Sfântului Ioan Scărarul să ne ajute să ne eliberăm de patimile egoiste, să dobândim virtuți și să preamărim pe Dumnezeu Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, simțind bucuria comuniunii sfinților lui Dumnezeu”.

Foto reprezentativă: Arhiva Basilica.ro